Miért kell az ingatlan értékbecslő?

2023.02.09.

Az ingatlan értékbecslési szolgáltatásunkat nem csak magánszemélyeknek de cégeknek is kínáljuk. Ez segíthet az ingatlannal kapcsolatos döntések meghozatalában. Ha ingatlant vásárolnánk vagy adnánk el, akkor fontos, hogy tisztában legyünk annak pontos értékével. Ebben segít egy profi, értékbecsléssel foglalkozó szakember. Mi erre kínálunk Önnek megoldást!

Az ingatlan értékbecslés szolgáltatásunk segít abban, hogy pontosan meg tudjuk határozni az ingatlanunk piaci értékét.

Eladásnál: Egy profi ingatlanbecslő elfogulatlan szolgáltatása nagyon hasznos akkor, ha el szeretnénk adni az ingatlant. Miért?

Mert:
A reális piaci érték ismerete rövidíti az eladási időt (és az idő pénz…) és segít az elérhető ár maximalizálásában.

Hogy hogyan? Nos:

A 3 legnagyobb hiba, amit az árazásnál elkövethet a tulajdonos:.. (és ami miatt végül időt és pénzt is veszít…)

ALULÁRAZ
Bizonytalan kapható árat illetően, ezért alá lő. Bár valószínűleg gyorsan túl lesz az eladáson, utána azon idegeskedik még sokáig,, hogy többet is kérhetett volna…

TÚLÁRAZ
Mivel a hirdetési árakból – vagy ami még rosszabb, a számára szükséges pénzösszeg mennyiségéből – indul ki (hiszen nem ismeri az eladási árakat), ráadásul a legtöbb esetben személyes kötődése is van (szüleim építették saját kezükkel,…), túláraz és így az ingatlana senkinek nem fog kelleni…

HÚZZA AZ IDŐT
Mivel túlárazta az ingatlant, hosszú hónapokig nem történik semmi. Majd végül elveszíti a türelmét, és már a pénz is egyre sürgősebb lenne, így aztán egyszer csak odaadja az első ajánlattevőnek, akár ár alatt, csak vegye már meg valaki…

Előnyök, amire Megbízónk szert tehet az értékbecsléssel

Felkészült lesz
Nem kell azon aggódnia, hogy mit mond a vevőnek (“ vajon elijesztem, ha nem engedek az árból…? De ha túl sokat engedek, akkor meg bukok rajta…”)


A vevő izgul helyette
Magabiztosan fog tárgyalni, mert tudja az elkérhető árat. Az irányítás az Övé. A vevő pedig adja meg az árat, ha akarja a lakást.


Eladási ár maximalizálás
Mivel a lehető legmagasabb, de a vevők számára még vonzó árat határozzuk meg, a vevők versenyeznek majd a lakásért. Így érvényesíthető ta maximális árat.


Eladási idő minimalizálás
Ha az ármegállapítás jó, a piacon töltött idő a minimumra csökken. Így nem kell hónapokig fizetni a hirdetéseket, és a szabadidőben a lakást mutogatni.

Ugyanakkor ha vásárolni szeretnénk egy ingatlant, akkor pedig pontos információt kaphatunk arról, hogy mennyit ér valójában az adott lakás vagy ház.

A vevőnek nem kell izgulnia, hogy a több tízmilliót a lakásért esetleg úgy adja oda, hogy nem rendelkezik az ingatlanra vonatkozó pártatlan és elfogulatlan információkkal – sajnos, sokan buktak már el milliókat, mert nem voltak tisztában akár a műszaki állapotra („á, az a repedés már régen keletkezett, és változatlan azóta is”…), mint jogi helyzetet illetően (kapható-e rá állami támogatás? megosztható-e a nagy telek valóban?, osztatlan közös tulajdon esetén mire érdemes nagyon figyelni?…stb.)

Mi utánanézünk az ingatlan jogi helyzetének is, felhívjuk a figyelmet az ingatlan gyengeségeire és előnyeire egyaránt, így a vevő is felkészülten tárgyalhat. Az ingatlan környezetében nem csak a kínálati, hanem a realizált árakkal is tisztában vagyunk, így tudjuk, hogy maximum mennyit érdemes adni az ingatlanért. Ha rajtunk áll, a vevő nem követi el azt a hibát, hogy impulzívan, érzelmek alapján dönt, esetleg attól tartva, hogy majd valaki más megveszi, ha nem lép elég gyorsan…

Az ingatlan értékbecslést nálunk tapasztalt és képzett szakértők végzik. A szakértők többféle módszerrel határozhatják meg az ingatlan piaci értékét.

Az egyik módszer a piaci összehasonlító adatokon alapuló számítás. Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha van elegendő információ más hasonló jellegű ingatlanokról a környéken.

ingatlan vásárlás
Az ingatlan értékbecslő komoly segítséget jelenthet eladáskor vagy vásárláskor

Az ingatlaneladóknak mindenképpen ajánlott végeztetniük egy ilyen folyamatot, mielőtt eladják a tulajdonukban lévő lakást vagy házat. Az ár meghatározása ugyanis nagyon nehéz feladat lehet anélkül, hogy lenne ezzel kapcsolatban tapasztalatunk és ismeretünk a piacról.

Ugyanakkor ha hitelt szeretnénk felvenni céges célra vagy saját magunknak, akkor is fontos lehet felvenni a kapcsolatot egy értékbecslési szakemberrel. A bankok ugyanis gyakran kérnek ilyen dokumentumot annak biztosítása érdekében, hogy a hitel összege arányban álljon az adott ingatlannal. A bankok többségének vannak szerződött értékbecslő partnerei.

De vizsgáljuk meg mindezt bővebben is.

Miben számíthat ránk magánszemélyként?

Cégünk az ingatlan értékbecslést az európai unió tagállamaiban működő hivatalos szervezet, a TEGOVA vagyonértékelési útmutatójának, módszertani elveinek – Európai Értékelési Szabvány (EVS 2016, 2020), a RICS (Royal Institution off Chartered Surveyors) az IVSC (International Valuation Standards Committee) irányelveinek megfelelően, figyelembe véve a 26/2005.(Vlll. 11.) PM rendelettel módosított 25/1997.(VIII.1.) PM rendelet és az 54/1997.(Vlll.1.) FM rendeletben rögzített módszertani elvek szerint végzi.

Az ingatlan értékbecslés szolgáltatás fontos segítség az ingatlantulajdonosok életében felmerülő egyik legfontosabb döntési folyamatban. Az ingatlan értékelését végző szakértők felmérik az ingatlan állapotát, értékét és piaci árát. Ezek az információk segítenek a tulajdonosoknak az ingatlan eladása, vásárlása vagy hitel felvétele során. A vagyonbecslés szolgáltatás elősegíti a pontos és reális árakat, a biztonságos döntéshozatalt és a kockázat minimalizálást. Az ingatlan értékelését végző szakértők általában átfogó jelentést készítenek, amely részletesen elemzi az ingatlan állapotát és értékét, valamint ajánlásokat ad a további lépésekre. A vagyonértékbecslő szolgáltatás megbízható és pontos információkkal szolgál, így segítve elő az ingatlan tulajdonosainak a sikeres és eredményes tranzakciókat.

Az értékelő szakértő minden esetben felkeresi az ingatlant, hogy személyesen is megvizsgálja azt, majd az átfogó jelentést tartalmazó dokumentációt a tulajdonosnak továbbítja postai úton.

ingatlan értékbecslő
Az ingatlan értékbecslés dokumentációja nagyon fontos

Vagyonmegosztás esetén is nagyon hasznos a szolgáltatásunk

A szolgáltatásunk nagy segítséget jelenthet vagyonmegosztás, válás, öröklés esetén. De hogyan tudunk segíteni ebben a folyamatban?

Vagyonmegosztás esetén: több évtizedes tapasztalattal bíró szakértőként felmérjük az ingatlanokat, és meghatározzuk azok pontos értékét, hogy azokat a vagyonmegosztás során reálisan lehessen felosztani a felek között. Amennyiben az ingatlan külön önálló részekre bontható, erről tájékozatást adunk, és az egyes ingatlanrészek értékét is felbecsüljük. Az általunk készített jelentés alapján a felek pontosan tudják, hogy az ingatlanok mennyit érnek, és ezen információk alapján meghozhatják a vagyonmegosztásról szóló döntéseiket.

Öröklés esetén: ebben az esetben is felmérjük az örökölt ingatlanokat, és meghatározzuk azok pontos értékét. Az örökösök így konkrétan tudják, hogy mennyit ér az ingatlan, vagy annak egyes részei, ezért megalapozottan tudnak megfelelő döntést hozni az ingatlan további sorsáról.

Termőföld vásárlása esetén

Ingatlan értékbecslőként számos szempontot veszünk figyelembe, amikor a termőföld vásárlásának értékbecsléséről van szó. Nézzük meg legfontosabb szempontokat!

vagyonmegosztás
Vagyonmegosztás, válás, öröklés vagy termőföld vásárláskor is tudunk segíteni

A föld minősége: Az értékbecslésünk során a föld minősége az egyik legfontosabb kiindulópont. A minőségi talaj lehetővé teszi a termelékenységet, ami befolyásolja az ingatlan értékét.

A terület mérete: A terület mérete fontos tényező az ingatlan értékbecslésénél. Általában a nagyobb területek drágábbak, míg a kisebb területek olcsóbbak.

Elhelyezkedés: Elsősorban az ingatlan elhelyezkedését vesszük figyelembe, hiszen ez az egyik legfontosabb szempont termőföldek esetében is. Azonos méretű termőföldeknek nagyon eltérő az értéke attól függően, hogy hol találhatóak. Például, ha az ingatlan közel van egy nagyvároshoz vagy egy fontos közlekedési csomóponthoz, akkor általában magasabb az értéke.

Megközelíthetőség: A termőföld megközelíthetősége szintén fontos tényező az értékbecslés során. Az ingatlan értékét befolyásolja, hogy milyen könnyen lehet hozzáférni az ingatlanhoz, és hogy milyen állapotban vannak a közeli utak.

Vízforrások és öntözési lehetőségek: Sokan nem is gondolnának erre, de az öntözési lehetőségeket és a vízforrásokat is megvizsgáljuk. A termőföld értéke magasabb lehet, ha könnyen hozzáférhető vízforrások állnak rendelkezésre, vagy ha az öntözési lehetőségek javítják a termelékenységet.

A környezet állapota: Az értékbecslés folyamán általában a környezet állapotát is figyelembe kell venni, beleértve az olyan tényezőket is, mint például az árnyékolás, az éghajlati viszonyok, az időjárás, a természeti katasztrófák veszélye, a termőföld történelmi használata és az állattenyésztési vagy mezőgazdasági tevékenységek.

Miben tudunk segíteni cégeknek?

Cégeknek számos esetben lehet szükségük ingatlanjaik értékbecslésére. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb eseteket:

Vagyontárgyak értékbecslése: Cégek gyakran igénybe veszik az ingatlan értékbecslés szolgáltatást, amikor a vállalkozásuk vagyontárgyait, például ingatlanokat, telephelyeket vagy egyéb létesítményeket értékelni szeretnének.

Ingatlan adásvételkor: Amikor egy cég ingatlant vásárol, a kollégáimmal együtt segíthetünk abban, hogy meghatározzuk az ingatlan értékét, és ezzel a cég tisztában lehet azzal, hogy mennyi árat érdemes ajánlania a vételár megállapításakor.

Hitelfelvételkor: Ha egy cég hitelt szeretne felvenni, az ingatlan szakértőként értékelhetjük azokat az ingatlanokat, amelyekkel a cég rendelkezik és, amelyek biztosítékul szolgálhatnak a hitelhez.

Bérleti díjak meghatározásakor: Az ingatlan értékbecslés szolgáltatásunk segíthet abban, hogy a cég meghatározza, hogy mennyi bérleti díjat kellene fizetni egy adott ingatlanért, amelyet bérbe kívánnak venni. De ugyanakkor abban az esetben is, ha a cég adná ki valamelyik ingatlanát bérbe.

Vagyonkezelés esetében: A cég vagyonkezelői számára is hasznos lehet a szolgáltatásunk, mivel segíthetünk abban, hogy a cégek pontosan tudják, milyen értéke van az ingatlanjaiknak. Ez pedig segíthet abban, hogy a vagyonkezelők hatékonyabban tudják kezelni a cégek vagyonát.

Ipari létesítmények vagy céges telephelyek értékbecslése
vagyonértékelés
Az ipari létesítmények, céges telephelyek értékelése sok esetben nagyon hasznos

Az ipari létesítmények vagy céges telephelyek értékbecslése esetén is igénybe vehetik szolgáltatásunkat. Ez ugyan egy összetettebb folyamat, mint egy „egyszerűbb” lakóingatlan esetén. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogyan zajlik egy ilyen értékbecslés folyamata:

Tervezés: megbeszéljük az ügyféllel az értékbecslés célját és terjedelmét, valamint áttekintjük a telephely vagy ipari létesítmény adatait, mint például az alapterületét, az épület korát, az adottságokat, a földrajzi elhelyezkedését és az adatok dokumentációját.

Adatgyűjtés: összegyűjtjük az épület és a telephely adatait, beleértve az épület tervrajzait, építési engedélyét, felújítási és karbantartási költségeket, az ingatlan állapotát, az infrastruktúra állapotát és az ipari folyamatok jellemzőit.

Piackutatás: ebben a szakaszban elemzzük a hasonló ingatlanok piaci árait a környező területeken, valamint az iparági szabványokat és a helyi építési előírásokat.

Értékelés: az értékbecslés során értékeljük az épületet és a telephelyet az előző lépések alapján, figyelembe véve az épület korát, állapotát, adottságait és az adatok dokumentációját, valamint a piaci körülményeket és a hasonló ingatlanok árait.

Javaslat: végezetül megadjuk az ügyfélnek a javasolt értéket, és elmagyarázzuk a számításokat és az értékelési módszereket. A javaslatot minden esetben írásban rögzítjük, amely tartalmazza az összes szükséges adatot, információt és elemzést.

Az ipari létesítmények vagy céges telephelyek értékbecslése több időt és szakértelmet igényel, mint egy egyszerűbb lakóingatlan értékbecslése. Az értékbecslőknek széles körű ismeretekkel kell rendelkezniük az építőiparról, az ipari folyamatokról és a telephelyek adottságairól, valamint a helyi piaci körülményekről és az iparági szabványokról. Az ilyen értékbecsléseknek magasabb ára lehet, mint az egyszerűbb ingatlanok esetén, de a pontos értékelés jelentős előnyökkel jár!

Összefoglalva

Az ingatlaneladóknak és – vásárlóknak mindenképpen ajánlott végeztetniük egy ilyen folyamatot annak biztosítása érdekében, hogy pontosan meghatározzák az adott lakás vagy ház piaci értékét. Emellett cégeknek hitelfelvételkor is hasznos lehet ez a dokumentum ahhoz, hogy pontosan meghatározhassák azt a hitelösszeget, amelyre szükségük van.
Az ingatlan értékbecslést általában szakértők végzik. A szakértők többféle módszerrel határozzák meg az ingatlan piaci értékét, például:

Piaci összehasonlító adatokon alapuló számítás: Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha van elegendő információ más hasonló jellegű ingatlanokról a környéken. A szakértő megnézi, hogy mennyiért kerültek eladásra az utóbbi időben hasonló tulajdonságokkal rendelkező ingatlanok, majd ezeket az adatokat felhasználva határozza meg az adott ingatlan piaci értékét.

Hozamalapú számítás: Ez a módszer akkor alkalmazható, ha az ingatlannal jövedelemtermelő képességét vizsgáljuk. Például egy bérbeadásra alkalmas lakást esetében figyelembe vehetjük a jelenlegi bérleti díjak mértékét és a várható bérlők létszámát is.

Költségalapú számítás: Ez a módszer arra épül, hogy nem érdemes többet adni egy ingatlanért, mint amennyiért ugyanoda ugyanolyat fel tudnánk építeni. Ennél a módszernél az ingatlan avulásaival is számolunk.

Az értékbecslést minden esetben szakember végezheti csak el, hiszen olyan tényezőket is figyelembe kell venniük, amelyekhez nem mindenki ért. Az ingatlanszakértőknek általában nagy tapasztalattal kell rendelkezniük ezen a területen ahhoz, hogy pontosan meghatározzák egy ingatlan piaci értékét.

Az ingatlan értékelése egy olyan fontos folyamat, amely mind a tulajdonosoknak, mind pedig a vásárlóknak nagy segítséget jelenthet. Az értékbecslés során meghatározható az ingatlan valós piaci értéke, ami alapján a tulajdonosok megfelelő áron tudják értékesíteni az ingatlant, és így elkerülhetik a túl magas vagy alacsony ár miatt bekövetkező veszteségeket. A vásárlók számára pedig az ingatlan értékbecslése lehetőséget ad arra, hogy reális árat alkudjanak ki az eladótól, és ne fizessenek többet az ingatlanért annál, mint amennyit valójában ér. Emellett az ingatlan értékbecslés szükséges lehet akkor is, ha hitelt szeretnénk felvenni céges célra vagy saját magunknak.

Összességében tehát az ingatlan értékbecslése egy fontos befektetés mindenki számára, akik ingatlannal kapcsolatos döntéseket hoznak.

Ön Pontosan tudja, mennyit ér az ingatlana? Ha nem és szeretné tudni, segítségre van szüksége, jól jöhet egy profi segítség. Keressen minket bátran!

Ajánlatkérés

szakértő értékbecslő

Kérjen tőlünk árajánlatot ingatlan értékbecslésre!

Az értékbecslésről

lakóingatlan

Ismerkedjen meg az értékbecslés folyamatával!

Bemutatkozunk

 

logo1.3_white-300x90-1

Ismerkedjen meg csapatunkkal!

Lesz-e lakáspiaci összeomlás?

Lesz-e lakáspiaci összeomlás?

Már 2022 második felében láthattuk, hogy megváltoztak a lakáspiaci folyamatok. A korábbi hatalmas mértékű áremelkedést felváltotta a stagnálás, a magas...

Lakáspiaci várakozások 2023

Lakáspiaci várakozások 2023

Az ingatlanpiacra jelenleg számos negatív tényező hat. Ilyen például a nemzetközi energiahelyzet, a nehezebb gazdasági környezet, a 2023 során várhatóan...